Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

 

Αγαπητοί γονείς, σας καλωσορίζουμε στο  νηπιαγωγείο μας!!! Ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία, για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση του παιδιού στο πρώτο του σχολικό περιβάλλον. Η κατανόηση και η στήριξή σας, ιδιαίτερα σε μια χρονιά τόσο ιδιαίτερη, είναι απαραίτητη και πολύτιμη.  

Θα σας δώσουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες.

Η είσοδος στο χώρο του νηπιαγωγείου θα γίνεται τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και τα παιδιά θα εισέρχονται στον σχολικό χώρο φορώντας τις μάσκες τους.

 


Ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα "Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!", είναι όλα όσα χρειάζονται. Με εξαίρεση την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπου το παιδί προσαρμόζεται, μην χρονοτριβείτε. Είναι καλύτερα να κάνετε μια γρήγορη αποχώρηση ακόμη κι αν το παιδί κλαίει. Σιγά- σιγά θα αντιληφθεί τι συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Διαφορετικά θα το χρησιμοποιεί καθημερινά για να επιβραδύνει την αποχώρησή σας. Κατά την τρέχουσα χρονιά και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπεται η είσοδος των γονέων και κηδεμόνων εντός του σχολικού κτηρίου. Κατ’ εξαίρεση και σε συνεννόηση με την εκπαιδευτικό δύναται να εισέλθει ένας κηδεμόνας φορώντας υποχρεωτικά μάσκα, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, κάνοντας χρήση αντισηπτικού και για σύντομο χρονικό διάστημα.

 



Για να έχει το παιδί ένα ευχάριστο ξύπνημα πρέπει να κοιμηθεί σωστά. Βάλτε ένα σταθερό ωράριο ύπνου. Το παιδί σε αυτή την ηλικία πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 10 ώρες.  Ξυπνήστε το αρκετά νωρίς ώστε να φάει το πρωινό του και να ετοιμαστεί χωρίς άγχος.

 


Οι γονείς οφείλουν να τηρούν και να σέβονται το ωράριο του Νηπιαγωγείου. Το πρωί παραδίνουμε το παιδί μας στην υπεύθυνη νηπιαγωγό του πρωϊνού τμήματος και αποχωρούμε. Αποχώρηση πριν τη λήξη του ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως επίσκεψη σε γιατρό και μετά από έγκαιρη ενημέρωση της Νηπιαγωγού. Σε κάθε πρόωρη αποχώρηση ο κηδεμόνας υπογράφει υπεύθυνη δήλωση. Η προσέλευση γίνεται στις 8:15 – 8:30 π.μ. οπότε κλειδώνει η πόρτα. Αποχώρηση στις 13:00 μ.μ. για τα παιδιά του πρωινού τμήματος και 16:00 μ.μ. για τα παιδιά του απογευματινού τμήματος. Η συνέπεια στην ώρα είναι πολύ σημαντική. Το παιδί χάνει ένα κομμάτι από την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, αν συνεχώς καθυστερεί, και έρχεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές και τη νηπιαγωγό του. Ενώ στην αποχώρηση είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους λόγους που φεύγει πάντα τελευταίο από το σχολείο. Όχι απουσίεςχωρίς σοβαρό λόγο. Περιστασιακά μια μέρα εκτός σχολείου δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Αν όμως αυτό γίνεται συχνά τότε το παιδί λαμβάνει ένα εσφαλμένο μήνυμα. Το σχολείο είναι σημαντικό και αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία. Μια παρουσία που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

 


Οι ιώσεις είναι μία πραγματικότητα και στο Νηπιαγωγείο, όπως σε κάθε χώρο όπου συγχρωτίζονται πολλά παιδιά. Πρέπει να υπάρχει κοινή στάση από όλους ώστε να αποφεύγουμε την εξάπλωσή τους και το άρρωστο παιδί να συνέλθει πιο γρήγορα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να γίνεται από εσάς η θερμομέτρηση του παιδιού σας καθημερινά καθώς και να ελέγχονται πιθανά ύποπτα συμπτώματα. Το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει σπίτι του  ακόμα κι αν εμφανίσει δέκατα, και θα πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο τουλάχιστον ένα 24ωρο μετά, όντας απύρετο, και με τη σχετική ιατρική βεβαίωση. Δεν θα γίνεται δεκτό κανένα παιδί το οποίο εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας ίωσης ή πόσο μάλλον σε περίπτωση που διαπιστωθεί θετικό κρούσμα COVID-19 στο περιβάλλον σας ενημερώστε μας άμεσα προκειμένου να προχωρήσουμε στις προβλεπόμενες κατά τις οδηγίες ενέργειες. Σας ενημερώνουμε ότι δεν επιτρέπεται να χορηγήσουμε οποιοδήποτε φάρμακο στα παιδιά.Το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι του. Στο σχολείο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού δεν θα νιώθει καλά και ταυτόχρονα ενδέχεται να προκαλέσει επιδημία. 

 


Το πρωινό τους φαγητό (δεκατιανό) τα παιδιά το τρώνε στις 10:00 με 10:30 π.μ. Η ώρα του φαγητού μας δίνει την δυνατότητα να μιλήσουμε για σωστές διατροφικές συνήθειες. Οπότε δεν φέρνουμε στο σχολείο είδη περιπτέρου όπως πατατάκι, γαριδάκια, σοκολάτες, καραμέλες, κρουασάν συσκευασμένα, τσίχλες, χυμούς και αναψυκτικά. Συζητήστε με το παιδί για το δεκατιανό του ώστε να ξέρει τι θα φάει. Μην βάζετε επίσης γάλα ή χυμούς, επειδή αν χυθούν είναι δύσκολο να φύγει η μυρωδιά τους, λερώνουν και κολλάνε.

                    Προτείνουμε τα εξής:

Για το δεκατιανό , σάντουιτς ,τοστ, φρούτα (καθαρισμένα), γιαουρτάκι, αυγό, κουλούρι, πιτάκια , μπάρες δημητριακών, κέικ κλπ και ένα μπουκαλάκι νερό ή παγουρίνο στο οποίο να αναγράφεται το όνομα του παιδιού. Το γιαουρτάκι και τα φρούτα θα μπαίνουν στο ψυγείο και θα γράφουν το όνομα του παιδιού για να μην μπερδευτούν με των άλλων παιδιών.

Θα χρειαστούμε επίσης και μια μικρή πετσετούλα για να τοποθετεί πάνω σε αυτή το παιδί το φαγητό του (δεκατιανό και μεσημεριανό) και να τρώει. Η πετσετούλα αυτή θα βρίσκεται καθημερινά μέσα στην τσάντα του παιδιού.

 


Για το μεσημεριανό φαγητό καλό θα ήταν- ειδικά τις πρώτες μέρες –να ετοιμάζετε το φαγητό που αρέσει στα παιδιά (μην πειραματίζεστε με φαγητά που δεν τα τρώνε), μέσα σε μικρό κατσαρολάκι μεταλλικό που κλείνει με ασφάλεια και με μεταλλικό καπάκι (Το κατσαρολάκι να μπαίνει σε χωριστή σακούλα). Αν θέλετε σε χωριστό μικρό ταπεράκι βάζετε τυρί και σαλάτα. Το μεσημεριανό φαγητό το φέρνουμε το πρωί και το βάζουμε στο ψυγείο. Αν δεν χρειάζεται ψυγείο σημειώνουμε σε ένα χαρτάκι αν θέλει ζέσταμα ή όχι και τοποθετούμε το χαρτάκι αυτό πάνω στο μεταλλικό μας κατσαρολάκι.Πάνω στο κατσαρολάκι αλλά και στο καπάκι του να υπάρχει το όνομα του παιδιού , γραμμένο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο προς αποφυγή  λάθους. Καλό θα είναι να ετοιμάζετε την τσαντούλα μαζί με το παιδί για να είναι ενήμερο για το φαγητό που έχει. Αποφεύγουμε τα  μεγάλα πιρούνια και κουτάλια, για αυτό στην τσαντούλα του παιδιού για το μεσημεριανό του, καλό θα ήταν να υπάρχει ένα μικρό κουτάλι ή ένα μικρό πιρούνι ανάλογα με το φαγητό που έχει.

 

Στις γιορτές και τα γενέθλια συνήθως τα παιδιά κερνάνε κάποιο γλύκισμα οπότε ενημερώστε μας αν δεν θέλετε το παιδί σας ή αν δεν πρέπει να τρώει (ύπαρξη τυχόν αλλεργίας) για να δούμε πώς θα το χειριστούμε. 

 


Τα ρούχα του να είναι απλά και άνετα. Τα φερμουάρ είναι πιο εύχρηστα από τα κουμπιά και οι ζώνες δυσκολεύουν όταν τα παιδί βιάζεται να πάει στην τουαλέτα. Τα παπούτσια με βέλκρο (χριτς-χρατς) είναι προτιμότερα από αυτά που έχουν κορδόνια, γιατί δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετείται κι έτσι να ανεβαίνει και η αυτοπεποίθησή του  και επίσης να μην κινδυνεύει με τα κορδόνια που λύνονται και να μπορεί να τα βάζει και να τα βγάζει εύκολα. Αποφεύγετε τα κορδόνια στις μπλούζες επειδή μπορεί να προκληθούν ατυχήματα. Να αναγνωρίζει το παιδί το μπουφάν και τα προσωπικά του αντικείμενα για να μην τα μπερδεύει.

 


Μέσα στην τσάντα του παιδιού σας θα βάζετε το δεκατιανό του, μια μικρή πετσετούλα,  ένα πακέτο χαρτομάντιλα και το μπουκάλι με το νερό του. Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει αν το πρωϊνό του χρειάζεται ψυγείο ή όχι. Επιπλέον, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες το παιδί θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 μάσκες (κατά προτίμηση να μην είναι ίδιες) φυλασσόμενες σε ξεχωριστά σακουλάκια. Για τα παιδιά του ολοήμερου, το μεσημεριανό θα μπαίνει σε μεταλλικό σκεύος και θα το τοποθετείτε σε χωριστή τσάντα (περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν από  την υπεύθυνη νηπιαγωγό). Παρακαλούμε να αναγράψετε παντού το όνομα του παιδιού σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Να ελέγχετε καθημερινά την τσάντα του παιδιού σας. Το παιδί μπορεί να βραχεί ή να λερωθεί, γι’ αυτό στην τσάντα του, καλό θα είναι να υπάρχει πάντα μέσα σε σακούλα μια καθαρή αλλαξιά για να μπορέσει να αλλάξει (εσώρουχο, φανελάκι, κάλτσες, παντελόνι, μπλουζάκι  και να φροντίζετε να ανανεώνετε τα ρούχα ανάλογα με τις εποχές), καθώς κι ένα πακέτο μωρομάντιλα με τα οποία θα είναι πιο εύκολο να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα. Η τσάντα του παιδιού, ας μην είναι τροχήλατη για να χωράει στο ραφάκι του. Η τροχήλατη τσάντα είναι πολύ πιο βαριά από την απλή τσάντα και να σκεφτείτε ότι το παιδί θα χρειάζεται να την χρησιμοποιεί πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε ώστε το παιδί να μπορεί να ανοιγοκλείνει την τσάντα του και τα σκεύη που χρησιμοποιεί. Να μην είναι περίπλοκα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπεται να φέρνουν παιχνιδάκια από το σπίτι τους.

 


 

Αν δείτε ψείρες στο κεφάλι του παιδιού σας, ενημερώστε αμέσως το σχολείο και καθαρίστε το προσεκτικά με ειδικές λοσιόν και ειδικό χτενάκι. Πάνω απ’ όλα, μην πανικοβάλλετε το παιδάκι σας και μην του δημιουργείτε τύψεις! Υπομονή!  Ψείρα είναι… θα περάσει!

Και μην ξεχνάτε να αποχαιρετάτε τα παιδιά σας στο σχολείο, με ένα μεγάλο χαμόγελο κι ένα γλυκό φιλί!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!😀

Ο σύλλογος διδασκόντων του νηπιαγωγείου μας

τηλέφωνο νηπιαγωγείου: 210 5313067

mail επικοινωνίας:   

  mail@6nip-aigal.att.sch.gr 

blog του σχολείου μας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο:  

https://blogs.sch.gr/6nipaigal/



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΞ...ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΤΜΗΜΑ 2

     Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το αφιερώσαμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μιλήσαμε για τα έθιμα του τόπου...