Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ



Καλοκαιράκι και τα αρωματικά φυτά και βότανα 
στην αυλή μας άνθισαν!!!
Ευκαιρία να τα γνωρίσουμε
και να μάθουμε που 
και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε !!!


Η Λεβάντα

 Όλοι λατρεύουμε τη λεβάντα για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της και τις μοναδικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Ποιες χρήσεις έχει η λεβάντα;

Εκτός από την κηποτεχνία, η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φαρμακευτική βιομηχανία και στην παρασκευή καλλυντικών. Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα «lavare», που σημαίνει «πλένω», καθώς οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα μωβ άνθη της λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Επίσης, το αιθέριο λεβάντας χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για την επούλωση πληγών, εκδορών και εγκαυμάτων. Τέλος, το αιθέριο έλαιο από τα άνθη της λεβάντας έχει εντομοδιωκτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυσικών εντομοκτόνων. Γι’ αυτό, άλλωστε φυλάσσουμε στις ντουλάπες άνθη λεβάντας, για να προστατεύσουμε τα ρούχα από το σκώρο και παράλληλα να τα αρωματίσουμε.


Η Ρίγανη
Ρίγανη, ένα απαραίτητο βότανο που χρησιμοποιούμε καθημερινά για τη μοναδική γεύση και το υπέροχο άρωμα του! Η ρίγανη είναι από τα διασημότερα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας με μοναδικές φαρμακευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας. 

Ποιες είναι οι βασικές χρήσεις που έχει η ρίγανη;

Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε σαλάτες, σε ψητά κρέατα και σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και χρησιμοποιείται εκταταμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία. Σχετικά με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η ρίγανη θεωρείται αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα δράση. Υπό μορφή αφεψήματος, η ρίγανη χρησιμοποιείται για το στομαχι, καθώς και για το βήχα, ενώ βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και την αρτηριοσκλήρυνσης.
 

Αρμπαρόριζα

Η αρμπαρόριζα είναι ένα αρωματικό φυτό, ξαδερφάκι του γερανιού διαθέτει φύλλα που αναδίδουν ένα δυνατό άρωμα όταν το τρίψουμε. Έχει καλή εντομοαπωθητική δράση και μπορεί να φυτευτεί σε ζαρντινιέρα για να διώξουμε κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.Μπορούμε να την φυτέψουμε στο μπαλκόνι και να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα της για να αρωματίσουμε γλυκά του κουταλιού και σπιτικές μαρμελάδες.



Φασκόμηλο


Το φασκόμηλο ανθίζει από τον Μάιο ως τον Ιούνιο και φέρει πολύ χαρακτηριστικά αρωματικά μωβ άνθη με σημαντική καλλωπιστική αξία.

 Ποιες χρήσεις έχει το φασκόμηλο;

Το φασκόμηλο από την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες και θεωρούνταν ιερό φυτό της αθανασίας. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται εκτεταμένα ως αφέψημα λόγω της αρωματικής γεύσης του καθώς και ως καρύκευμα στην κουζίνα. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, εναντίον της φαρυγγίτιδας και της ουλίτιδας. Επίσης, το φασκόμηλο διαθέτει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Τα φύλλα και τα άνθη του φασκόμηλου δίνουν ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο που έχει ευρεία χρήση στην αρωµατοποιία, στη φαρµακοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων.



Δεντρολίβανο 
Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο
. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το δεντρολίβανο; 

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη μαγειρική, για να αρωματίσει διάφορα πιάτα και ιδιαίτερα σε συνταγές με ψάρι. Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου αξιοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιία. Στην φαρμακευτική, το δεντρολίβανο έχει ευεργετική δράση εναντίον του βήχα, του άσθματος, των ρευματισμών, της υπερκόπωσης και των νευρικών πονοκεφάλων. Επίσης, το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά .

Απήγανος
 Ο απήγανος είναι αειθαλές αρωματικό φυτό.Γνωστός από την ομηρική εποχή, θεωρείται πως ήταν το φυτό που έσωσε τον Οδυσσέα από τα μάγια της Κίρκης!Το φύλλωμα του απήγανου έχει χρώμα γαλαζοπράσινο, ελαφρά δερματώδες, που καλύπτεται από ένα λευκό χνούδι και όταν τριφτεί αναδίδει μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά. Ο απήγανος φυτεύεται και ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπο και σε γλάστρα για τα όμορφα κίτρινα λουλούδια που εμφανίζει την περίοδο του καλοκαιριού.

Ποιες είναι οι βασικές χρήσεις του απήγανου;

Ο απήγανος έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και μπορεί να τοποθετηθεί αποξηραμένος σε ντουλάπες για την αντιμετώπιση του σκώρου. Έχει αναφερθεί πως όταν φυτευτεί στον κήπο ή σε γλάστρα έχει την ιδιότητα να απωθεί τις γάτες από το να σκάβουν στο χώμα και στις γλάστρες. Από την αρχαιότητα, ο απήγανος πίστευαν ότι έχει «μαγικές» ιδιότητες, φέρνει καλοτυχία στο σπίτι.

Δυόσμος 
Δυόσμος, ένα βότανο με μοναδικό άρωμα και πολλές χρήσεις! Ο δυόσμος είναι το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό της Μεσογείου μαζί με τον βασιλικό και τον συναντάμε σχεδόν σε κάθε κήπο, αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών. Το φυτό του δυόσμου είναι πολυετές και αειθαλές με τετράγωνους βλαστούς, πολύ αρωματικά φύλλα και άνθη.

Ποιες χρήσεις έχει ο δυόσμος;

Τα φρέσκα φύλλα του δυόσμου χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές μαγειρικής, ενώ τα ξηρά φύλλα του χρησιμοποιούνται, κυρίως, για την παρασκευή αφεψημάτων, ενώ το τσάι δυόσμου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες της ανατολής.Το αιθέριο έλαιο του δυόσμου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για να αρωματίσει πρώτες ύλες, καθώς και στην βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων με πολλές θεραπευτικές χρήσεις λόγω των αντιμυκητιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει.
Θυμάρι

Tο θυμάρι είναι ένας αρωματικός χαμηλός θάμνος, χαρακτηριστικό φυτό που συναντάμε στην ύπαιθρο της χώρας μας. Μία ιδιαίτερη και ανθεκτική ποικιλία θυμαριού είναι λεμονοθύμαρο, τα φύλλα του οποίου διαθέτουν έντονο άρωμα λεμονιού.

Ποιες χρήσεις έχει το θυμάρι;

Το θυμάρι χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη μαγειρική σε πολλές συνταγές, σε σαλάτες και σε ψητά στην κουζίνα, λόγω της δυνατής και ελαφρά πικρής γεύσης του, αλλά και του ιδιαίτερου αρώματος του. Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα άνθη για να φτιάξουν το θυμαρίσιο μέλι, με το ξεχωριστό του άρωμα και τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού διαθέτει απολυμαντική, αντισηπτική, ηρεμιστική και αντιοξειδωτική δράση με ευεργετικές ιδιότητες στη βρογχίτιδα και σε αναπνευστικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται στα στοματικά διαλύματα καθώς και στην αρωματοποιία και στη βιομηχανία των καλλυντικών.

Ηλίανθος
Ο ηλίανθος είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό για να διακοσμήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Η ονομασία του ηλίανθου προέρχεται από το γεγονός ότι η κεφαλή του στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή.

Τι χρήσεις έχει ο ηλίανθος;

Αν και ο ηλίανθος χρησιμοποιείται διακοσμητικά ως καλλωπιστικό φυτό,  καλλιεργείται για το λάδι του σε πολλές χώρες. Το ηλιέλαιο είναι δημοφιλές έλαιο για τηγάνισμα, καθώς αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες . Επίσης, οι ηλιόσποροι τρώγονται αποξηραμένοι και καβουρντισμένοι, ενώ από τους αλεσμένους σπόρους παρασκευάζεται και είδος ψωμιού. Τέλος, από το περικάρπιο του ηλίανθου παράγεται καύσιμη ύλη σε μορφή βιομάζας ή σε μορφή pelletts, ενώ κατευθείαν από τους σπόρους παράγεται καύσιμο βιοντίζελ.

Όλες οι πληροφορίες είναι από τη ν ιστοσελίδα : https://www.mistikakipou.gr/
 και χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτική χρήση

Αυτά ήταν τα φυτά του κήπου μας και τώρα ήρθε η εποχή της συγκομιδής !!!

Αφού τα κόψουμε , τα καθαρίζουμε και τα δένουμε σε ματσάκια !!!

τα αφήνουμε κρεμασμένα ανάποδα στη σκιά αρκετές μέρες μέχρι να ξεραθούν και...


...έτοιμη η ρίγανη για το βάζο!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΞ...ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΤΜΗΜΑ 2

     Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το αφιερώσαμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μιλήσαμε για τα έθιμα του τόπου...