Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ: ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΞΥΛΟ ΚΑΙ Η ΦΑΤΝΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ-ΤΜΗΜΑ 2

 


 Στα χωριά της Bόρειας Ελλάδας, ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών και διαλέγει το Χριστόξυλο, δηλαδή το πιο όμορφο,  γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που θα το πάει σπίτι του, με σκοπό να καίει συνέχεια στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα.

Ο λαός πιστεύει ότι, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ. Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει καλά το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

Τα παιδιά ζωγράφισαν το έθιμο του Χριστόξυλου




και έφτιαξαν και  τη φάτνη για το νεογέννητο Χριστό.











Επίσης έφτιαξαν και τα αγγελάκια, που έψελναν χαρούμενα τη μέρα της γέννησης του μικρού Χριστού, μεταφέροντας το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης σ' ολόκληρο τον κόσμο.

 









Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν και το δικό τους χωριό με τα χιονισμένα σπιτάκια του, που οι κάτοικοί του κοιμήθηκαν γλυκά τη μέρα των Χριστουγέννων.

Αγάπη: το χωριό της αγάπης

Ανθή

Χαρά: το χωριό της χαράς

Βασίλειος: το αριθμοχώρι

Ναταλία

Έλενα: το χιονισμένο φωτάκι

Δάφνη: το χωριό της αγάπης

 

 

Παιχνίδι μνήμης με χιονισμένα σπιτάκια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΞ...ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΤΜΗΜΑ 2

     Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το αφιερώσαμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μιλήσαμε για τα έθιμα του τόπου...