Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΖΙ!!! -ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ




ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΖΙ και...το ΠΑΣΧΑ!!!
ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

1) Τα λαζαράκια: Για να θυμόμαστε την ανάσταση του Λαζάρου
(αγαπημένου φίλου του Χριστού) υπάρχει το έθιμο με τα λαζαράκια, τα οποία ήταν πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στην κοιλιά, και είχαν μέσα στην ζύμη τους μέλι ή καρύδια ή σταφίδες, ανάλογα με το προϊόν του κάθε τόπου. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος δεν έπλαθε τα λαζαράκια, δεν θα χόρταινε ψωμί.



2)Τα κάλαντα του Λαζάρου: Πρόκειται για ένα παλιό και όμορφο έθιμο, σύμφωνα με το οποίο τα κάλαντα,  τα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «λαζαρίνες». Από την προηγούμενη μέρα έχουν μαζέψει λουλούδια με τα οποία  έχουν στολίσει καλαθάκια και κρατώντας τα, πηγαίνουν από  σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Οι νοικοκυραίοι που ακούν τα κάλαντα, δίνουν στις λαζαρίνες φρούτα, διάφορα φαγώσιμα ή χρήματα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
για να ακούσετε τα κάλαντα του Λαζάρου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
για να δείτε τα πασχαλινά έθιμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Μόλις η εικόνα ανοίξει πατήστε πάνω στο κυκλάκι της περιοχής, που σας ενδιαφέρει για να γνωρίσετε το πασχαλινό της έθιμο.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 
Αν θες να παίξεις το παιχνίδι μνήμης με τα πασχαλινά αυγά

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
για να μάθετε για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.


 1η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

👉Μπορείς αν θες, είτε να φτιάξεις τα δικά σου μοσχομυριστά λαζαράκια ,  είτε να τα ζωγραφίσεις. Όποια επιλογή και αν διαλέξεις, μην ξεχάσεις να μας στείλεις φωτογραφία με το όνομά σου!!!


  2η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
👉Αν φτιάξεις την τρίλιζα στείλε μας φωτογραφία! Μπορείς αν θες να ζωγραφίσεις το λαγό και την πασχαλίτσα (5 φορές το καθένα) να τα κόψεις και να παίξεις!Μην ξεχάσεις να μας στείλεις φωτογραφία με το όνομά σου!
animated-easter-bunny-image-0033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΞ...ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΤΜΗΜΑ 2

     Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το αφιερώσαμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μιλήσαμε για τα έθιμα του τόπου...