Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΛΥΚΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ!!!


 Τα Χριστούγεννα ήρθαν και τα παιδάκια του νηπιαγωγείου μας τα ομόρφυναν με τις φωνούλες και τις ζωγραφιές τους!!! 🎅

Οι γονείς τους, όπως πάντα πρόθυμοι και υποστηρικτικοί, βοήθησαν και  σε αυτή την ολοκλήρωση της χριστουγεννιάτικης αποστολής-πρόκλησης!!! Μερικοί γονείς  μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους από τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων, ταξιδεύοντάς μας με την αφήγησή τους, και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό!!!

                                             

Μακάρι να ανταμώσουμε γρήγορα με τα αγαπημένα μας παιδάκια!!!



Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ: Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας- Συμβουλές για τα παιδιά.

 
Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας- Συμβουλές για τα παιδιά 

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη ακόμα και για τα μικρούς μας φίλους.
Τα συναισθήματα
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες μπορεί να βιώσουν έντονα συναισθήματα την περίοδο αυτή. Είναι σημαντικό να αφήσετε και να τα βοηθήσετε να τα εκφράσουν. Αν βιώνουν στεναχώρια ή απογοήτευση αναγνωρίστε τους ότι είναι εντάξει να νιώθουν έτσι.
Μια όμορφη δραστηριότητα που μεταδίδει το νόημα της ευγνωμοσύνης και της θετικής σκέψης είναι το Βάζο των Συναισθημάτων. Βοηθήστε τα παιδιά να σκεφτούν μια όμορφη στιγμή της ημέρας που πέρασε, γράψτε τη και βάλτε τη μέσα στο βάζο. Στο τέλος της εβδομάδας διαβάστε τους όλες τις όμορφες στιγμές τους.


Οι παππούδες και οι γιαγιάδες
Τα παιδιά αυτή την περίοδο μπορεί να αποζητούν τον παππού και την γιαγιά. Αν οι αγαπημένοι μας παππούδες είναι απομονωμένοι, ας εξηγήσουμε στα παιδιά πως το καλύτερο δώρο για την υγεία τους είναι να τους μιλήσουν εξ αποστάσεως.
Μια ιδέα για να μείνουν τα παιδιά συνδεδεμένα με τους παππούδες είναι να αφιερώσουν χρόνο για να τους φτιάξουν ζωγραφιές ή χειροποίητα δώρα.


Ο Άγιος Βασίλης.

Το θέμα της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη είναι ένα ιδιαίτερο θέμα και κάθε οικογένεια το διαχειρίζεται με τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σε εκείνη.
Γενικότερα, ως τα τέσσερα χρόνια, τα παιδιά συνήθως κατανοούν ως πραγματικότητα ότι τους λέγεται. Από τα τέσσερα ως τα έξι χρόνια τα παιδιά αρχίζουν και αμφισβητούν ιστορίες ενώ έχουν περισσότερες απορίες γύρω από τις ιστορίες αυτές. Ωστόσο κάθε παιδί αντιμετωπίζει την ιστορία του Άγιου Βασίλη με το δικό του μοναδικό τρόπο. Όποια κι αν είναι τα συναισθήματα που εκφράζει το παιδί για τον Άγιο Βασίλη είναι σημαντικό να νιώσουν ότι τα ακούσατε. Αν κάποια παιδιά ανησυχούν για την υγεία του Άγιου Βασίλη δώστε τους χώρο να εκφραστούν και αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους. Για εκείνα είναι ένα αγαπημένο πρόσωπο.


Τα ακριβά δώρα και η προσφορά.
Αν το παιδί ζητάει δώρα τα οποία υπερβαίνουν την οικονομική σας κατάσταση, εξηγήστε του ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μη διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει τέτοιο δώρο.
Ταυτόχρονα, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του την έννοια της προσφοράς. Προτείνετέ του, για παράδειγμα, εάν θα ήθελε να προσφέρει τα ρούχα που δεν του κάνουν ή τα παιχνίδια που δεν παίζει πια, σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.


Δραστηριότητες και Πρόγραμμα.
Ακόμα και σε περίοδο εορτών είναι βοηθητικό να κρατήσετε σταθερές κάποιες ρουτίνες. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά δεν αποδιοργανώνονται και προσαρμόζονται καλύτερα όταν τελειώσουν οι διακοπές. Η οικογένεια σας θα διαλέξει τις ρουτίνες που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές της ανάγκες.
Σχετικά με τις δραστηριότητες, παρόλο που η περίοδος δεν επιτρέπει πολλές εξόδους μια βόλτα στη φύση είναι ιδανική για τα παιδιά.
Άλλες ιδέες για δραστηριότητες είναι η ανάγνωση παραμυθιών κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, η παρακολούθηση αγαπημένων Χριστουγεννιάτικων ταινιών, η παρασκευή φαγητού μαζί με τα παιδιά, τα επιτραπέζια παιχνίδια ή μια εικονική επίσκεψη στο Βόρειο Πόλο και το χωριό του Άγιου Βασίλη.
Τέλος, είναι σημαντικό να δώσετε φωνή στα παιδιά σας και να τα αφήσετε να σας προτείνουν και εκείνα ιδέες για να περάσετε όμορφα τις μέρες σας.


Σας εύχομαι καλές γιορτές,
Ειρήνη
Αναπληρώτρια Σχολική Ψυχολόγος.


Πηγή: Holidays During the Pandemic: Tips for reducing stress, helping kids cope, and making new traditions. Child Mind Institute. https://childmind.org/article/holiday-during-the-pandemic/

Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ: Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας.

 



Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας.

 

Προσαρμογή
Τα Χριστούγεννα αυτά θα είναι διαφορετικά. Φέτος, επιτρέπεται να περάσουμε τις γιορτές μας με λιγότερα άτομα και καλούμαστε να τροποποιήσουμε τις συνηθισμένες μας παραδόσεις.
Είναι αλήθεια πως τους τελευταίους μήνες έχουμε προσαρμοστεί πολύ. Έχουμε αλλάξει και έχουμε αποδεχτεί νέες συνήθειες. Οι προσαρμογές που έχουμε κάνει είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που απαιτούνται για να περάσουμε τη γιορτή των Χριστουγέννων.
Θα θέλαμε πολύ τα Χριστούγεννα να είναι «ιδανικά» ή «όπως άλλες χρονιές».
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως στη πορεία των χρόνων η σύσταση των οικογενειών αλλάζει, οι παραδόσεις τροποποιούνται , τα τελετουργικά επίσης αλλάζουν συχνά. Καμία χρονιά δεν είναι σαν την προηγούμενη και πάντα προσαρμοζόμαστε είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες αλλαγές.
Εσείς και η οικογένεια σας θα επιλέξετε για αυτή τη χρονιά τι τελετουργικά Χριστουγέννων μπορείτε και θέλετε να κρατήσετε.


Αναγνώριση συναισθημάτων.

Η στεναχώρια, η λύπη, η απογοήτευση, o φόβος είναι όλα φυσιολογικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε αυτή την περίοδο. Όταν οι συνθήκες μας στερούν τους αγαπημένους μας και αλλάζουν τα σχέδιά μας είναι λογικό να βιώνουμε τέτοιου είδους συναισθήματα. Επειδή είναι Χριστούγεννα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε χαρούμενοι αναγκαστικά. Είναι καλό να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα που βιώνετε. Θα βοηθούσε να τα συζητήσετε με τους σημαντικούς άλλους, να μοιραστείτε την εμπειρία σας ή να τα αποτυπώσετε σε ένα τετράδιο.


Αναζήτηση κοινωνικών επαφών.

Είναι πολύ όμορφο να μένουμε σε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους. Τηλεφωνικά ή χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα ‘Η αίσθηση συντροφικότητας, αλληλοϋποστήριξης και κοινής πορείας στο θέμα της επιδημίας μειώνει την αποξένωση του ατόμου που είναι περιορισμένο (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020).


Προϋπολογισμός χρημάτων.
Οι συνθήκες είναι δύσκολες και για κάποιες οικογένειες το εισόδημα έχει περιοριστεί. Πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά υπολογίστε τι χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε. Η αγάπη και η φροντίδα που δίνετε αυτή τη περίοδο στην οικογένειά σας είναι το πιο πολύτιμο δώρο. Αν ο προϋπολογισμός σας δεν το επιτρέπει στοχεύστε σε κάτι συμβολικό ή σε κάτι χειροποίητο.


Αυτοφροντίδα
Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας στο σπίτι είναι αυξημένες και ο χρόνος που φροντίζουμε τον εαυτό μας έχει μειωθεί. Εάν ο χρόνος μας περιορίζει, έστω και μερικά λεπτά σε μια χαλαρωτική δραστηριότητα θα μας βοηθήσουν να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις απαιτήσεις της ημέρας.
• ‘Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα του στρες και δημιουργεί ένα συναίσθημα ευεξίας στο άτομο (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020). Ένας χαλαρωτικός περίπατος ή απλές ασκήσεις στο σπίτι θα βοηθήσουν τη σωματική σας υγεία.
• ‘Η διατροφή θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική μας υγεία’. Εάν είναι δύσκολο να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής την περίοδο αυτή, φροντίστε να το εμπλουτίσετε με φρούτα και λαχανικά.
• ‘Ένας σταθερός ύπνος, συμβάλλει σημαντικά στην καλή ψυχική και σωματική λειτουργία’.
• ‘Ακόμη, έχει βρεθεί ότι ήπιες ασκήσεις αυτοεπίγνωσης λίγα λεπτά την ημέρα όπως είναι οι ασκήσεις αναπνοών, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του στρες’. (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020)


Περιορισμός της πολύωρης έκθεσης σε ειδήσεις
Tέλος, είναι ωφέλιμο τις μέρες που διανύουμε να περιορίσουμε την πολύωρη έκθεση μας σε ειδήσεις. Αν συνηθίζετε να αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή, διαλέξτε εσείς ποιες ώρες θα είναι ανοιχτή και ποιο πρόγραμμα ενημέρωσης θα παρακολουθήσετε. Αν ενημερώνεστε μέσω του διαδικτύου φροντίστε οι πηγές πληροφόρησης σας να είναι αξιόπιστες. Συγκεκριμένα, προτείνεται να περιορίζεται η ενημέρωση ’σε μία ή δύο αξιόπιστες πηγές και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα να απέχει το άτομο από το να ενημερώνεται για τις εξελίξεις της επιδημίας’ (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020).


Καλές γιορτές με υγεία
Ειρήνη Βελιδάκη,
Αναπληρώτρια Σχολική Ψυχολόγος



Πηγή: Μαυρομαρά, Λ., Γεωργούλης, Α., & Γονιδάκης, Φ. (2020). Σύντομος οδηγός για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση λόγω του κορονοϊού (COVID-19). Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΣΤΟΛΙΔΑΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑ!!!

 

Αγαπημένα μας παιδιά, με χαρά είδαμε τις δημιουργίες σας!!!
Με απλά υλικά και φαντασία καταφέρνουμε πολλά!!!
Τα μικρά χεράκια καταφέρνουν πολλά !!!
 
  
  
 


 




Αλλά και στολιδάκια από καρπούς !!!
 
και μπισκοτοστολιδάκια!!!

και αρωματισμένα στολιδάκια από τον Βασίλειο!!!


Μπράβο παιδιά!!!
ώρα για παιχνίδι με στολίδια. πάτα και
 
αλλά και με καλικαντζαράκια 
Ας μάθουμε κι έναν χριστουγεννιάτικο χορό!!!

 

 















Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 4

Αυτή την εβδομάδα θα φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ετοιμαστείτε να ζυμώσετε!!!

Όχι δεν θα τα φάμε θα τα στολίσουμε!!!Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε 

είναι απλά και βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Τα υλικά είναι :

μισή κούπα αλάτι

 μισή κούπα νερό + 1ή 2 κουταλιές νερό αν χρειαστεί

μια μίση κούπα αλεύρι

σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό .

Κάνουμε τα σχέδια που θέλουμε με κουπάτ ή με τα χέρια και τα τοποθετούμε σε ταψί.

  

Μην ξεχάσετε να ανοίξετε μία τρυπούλα στο πάνω μέρος 

με ένα καλαμάκι για να μπορείτε να περάσετε μία κορδέλα για να τα κρεμάσετε.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170 C για 15 με 20 'αν είναι λεπτά 

και λίγο περισσότερο αν είναι πιο χοντρά .

Καλό θα ήταν να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην πάρουν χρώμα.

Αν θέλετε να φτιάξετε χρωματιστή αλατοζύμη, μπορείτε να προσθέσετε τέμπερα και να τη ζυμώσετε.

Μετά το ψήσιμο χρωματίζετε στολίδια σας με μαρκαδόρους ή

 ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες, γκλίτερ και χρυσόσκονη,αφήνετε να στεγνώσουν , 

περνάτε μία κορδελίτσα και έτοιμες οι δημιουργίες σας !!!








 Μία παραλλαγή είναι η ακόλουθη με αρωματικά 

όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο , ώστε τα στολιδάκια να βγουν μυρωδάτα !!!

 

Τέλος άλλη μία ιδέα που θα χαρίσει όμορφες χριστουγεννιάτικες μυρωδιές στο σπίτι είναι η ακόλουθη όπου καρφώνουμε γαρύφαλλα πάνω σε πορτοκάλια τα τοποθετούμε σε κάποιο πιατάκι κοντά σε καλοριφέρ και σκορπίζει τη μυρωδιά του στον χώρο.

 

Στείλτε μας τις δημιουργίες σας μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ για να τις καμαρώσουμε και να τις παρουσιάσουμε στο μπλογκ μας!!!

(οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτική χρήση )

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!


 Μια καινούρια προαιρετική αποστολή ξεκινάει!!! Στην πραγματικότητα, όμως, είναι δύο οι αποστολές: Μία αποστολή για τους μικρούς μας μαθητές και μία για τους γονείς τους!


Περιμένουμε τις εργασίες σας με μεγάλη ανυπομονησία, όπως πάντα, για να τις καμαρώσουμε! Η αποστολή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.


Όλες οι εικόνες, που χρησιμοποιήθηκαν είναι από



Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

ΦΡΟΣΤΥ, Ο ΧΕΙΜΩΝΑΚΗΣ

 


 Ο Φρόστυ ο Χειμωνάκης είναι πολύ χαρούμενος με όλες τις κατασκευές που του έφτιαξαν τα παιδιά!!!

Θέλει να σας δώσει πολλά συγχαρητήρια για τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας και ταυτόχρονα να ευχαριστήσει και τους γονείς σας, που βοήθησαν σε όλες αυτές τις όμορφες δημιουργίες!

 
Χάρηκε τόσο πολύ που φόρεσε τα κόκκινά του ρούχα! Ανυπομονεί για την επίσκεψη του Άγιου-Βασίλη! Έχει και ένα μήνυμα για εσάς παιδάκια μου! Πατήστε πάνω στην εικόνα του με τα κόκκινά του ρούχα μέχρι να βγει το σήμα


και θα το ακούσετε!

 

 

ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΙ ΑΡΗΣ

ΜΑΡΚΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΝΙΚΗ

ΜΑΡΙΑ

ΜΑΡΕΒΙΤΑ

ΛΗΔΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΕΛΕΝΑ

ΕΛΕΑΝΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

ΣΤΕΛΙΟΣ

ΡΑΦΑΕΛΑ

 

ΑΓΑΠΗ

ΕΦΡΑΙΜ ΗΡΑΚΛΗΣ

ΧΑΡΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΘΗ

ΑΓΑΠΗ


ΣΤΕΛΙΟΣ

Για να σας ευχαριστήσει, σας έφτιαξε ένα παιχνίδι μνήμης με χιονανθρώπους, ελπίζοντας να σας αρέσει.


Μπορείς να παίξεις και ένα παζλ πατώντας πάνω στην εικόνα του χιονανθρώπουpreview

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΞ...ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΤΜΗΜΑ 2

     Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το αφιερώσαμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μιλήσαμε για τα έθιμα του τόπου...