Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ: Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας- Συμβουλές για τα παιδιά.

 
Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας- Συμβουλές για τα παιδιά 

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη ακόμα και για τα μικρούς μας φίλους.
Τα συναισθήματα
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες μπορεί να βιώσουν έντονα συναισθήματα την περίοδο αυτή. Είναι σημαντικό να αφήσετε και να τα βοηθήσετε να τα εκφράσουν. Αν βιώνουν στεναχώρια ή απογοήτευση αναγνωρίστε τους ότι είναι εντάξει να νιώθουν έτσι.
Μια όμορφη δραστηριότητα που μεταδίδει το νόημα της ευγνωμοσύνης και της θετικής σκέψης είναι το Βάζο των Συναισθημάτων. Βοηθήστε τα παιδιά να σκεφτούν μια όμορφη στιγμή της ημέρας που πέρασε, γράψτε τη και βάλτε τη μέσα στο βάζο. Στο τέλος της εβδομάδας διαβάστε τους όλες τις όμορφες στιγμές τους.


Οι παππούδες και οι γιαγιάδες
Τα παιδιά αυτή την περίοδο μπορεί να αποζητούν τον παππού και την γιαγιά. Αν οι αγαπημένοι μας παππούδες είναι απομονωμένοι, ας εξηγήσουμε στα παιδιά πως το καλύτερο δώρο για την υγεία τους είναι να τους μιλήσουν εξ αποστάσεως.
Μια ιδέα για να μείνουν τα παιδιά συνδεδεμένα με τους παππούδες είναι να αφιερώσουν χρόνο για να τους φτιάξουν ζωγραφιές ή χειροποίητα δώρα.


Ο Άγιος Βασίλης.

Το θέμα της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη είναι ένα ιδιαίτερο θέμα και κάθε οικογένεια το διαχειρίζεται με τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σε εκείνη.
Γενικότερα, ως τα τέσσερα χρόνια, τα παιδιά συνήθως κατανοούν ως πραγματικότητα ότι τους λέγεται. Από τα τέσσερα ως τα έξι χρόνια τα παιδιά αρχίζουν και αμφισβητούν ιστορίες ενώ έχουν περισσότερες απορίες γύρω από τις ιστορίες αυτές. Ωστόσο κάθε παιδί αντιμετωπίζει την ιστορία του Άγιου Βασίλη με το δικό του μοναδικό τρόπο. Όποια κι αν είναι τα συναισθήματα που εκφράζει το παιδί για τον Άγιο Βασίλη είναι σημαντικό να νιώσουν ότι τα ακούσατε. Αν κάποια παιδιά ανησυχούν για την υγεία του Άγιου Βασίλη δώστε τους χώρο να εκφραστούν και αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους. Για εκείνα είναι ένα αγαπημένο πρόσωπο.


Τα ακριβά δώρα και η προσφορά.
Αν το παιδί ζητάει δώρα τα οποία υπερβαίνουν την οικονομική σας κατάσταση, εξηγήστε του ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μη διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει τέτοιο δώρο.
Ταυτόχρονα, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του την έννοια της προσφοράς. Προτείνετέ του, για παράδειγμα, εάν θα ήθελε να προσφέρει τα ρούχα που δεν του κάνουν ή τα παιχνίδια που δεν παίζει πια, σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.


Δραστηριότητες και Πρόγραμμα.
Ακόμα και σε περίοδο εορτών είναι βοηθητικό να κρατήσετε σταθερές κάποιες ρουτίνες. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά δεν αποδιοργανώνονται και προσαρμόζονται καλύτερα όταν τελειώσουν οι διακοπές. Η οικογένεια σας θα διαλέξει τις ρουτίνες που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές της ανάγκες.
Σχετικά με τις δραστηριότητες, παρόλο που η περίοδος δεν επιτρέπει πολλές εξόδους μια βόλτα στη φύση είναι ιδανική για τα παιδιά.
Άλλες ιδέες για δραστηριότητες είναι η ανάγνωση παραμυθιών κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, η παρακολούθηση αγαπημένων Χριστουγεννιάτικων ταινιών, η παρασκευή φαγητού μαζί με τα παιδιά, τα επιτραπέζια παιχνίδια ή μια εικονική επίσκεψη στο Βόρειο Πόλο και το χωριό του Άγιου Βασίλη.
Τέλος, είναι σημαντικό να δώσετε φωνή στα παιδιά σας και να τα αφήσετε να σας προτείνουν και εκείνα ιδέες για να περάσετε όμορφα τις μέρες σας.


Σας εύχομαι καλές γιορτές,
Ειρήνη
Αναπληρώτρια Σχολική Ψυχολόγος.


Πηγή: Holidays During the Pandemic: Tips for reducing stress, helping kids cope, and making new traditions. Child Mind Institute. https://childmind.org/article/holiday-during-the-pandemic/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΞ...ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΤΜΗΜΑ 2

     Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το αφιερώσαμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μιλήσαμε για τα έθιμα του τόπου...