Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ: Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας.

 



Χριστούγεννα την εποχή της πανδημίας.

 

Προσαρμογή
Τα Χριστούγεννα αυτά θα είναι διαφορετικά. Φέτος, επιτρέπεται να περάσουμε τις γιορτές μας με λιγότερα άτομα και καλούμαστε να τροποποιήσουμε τις συνηθισμένες μας παραδόσεις.
Είναι αλήθεια πως τους τελευταίους μήνες έχουμε προσαρμοστεί πολύ. Έχουμε αλλάξει και έχουμε αποδεχτεί νέες συνήθειες. Οι προσαρμογές που έχουμε κάνει είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που απαιτούνται για να περάσουμε τη γιορτή των Χριστουγέννων.
Θα θέλαμε πολύ τα Χριστούγεννα να είναι «ιδανικά» ή «όπως άλλες χρονιές».
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως στη πορεία των χρόνων η σύσταση των οικογενειών αλλάζει, οι παραδόσεις τροποποιούνται , τα τελετουργικά επίσης αλλάζουν συχνά. Καμία χρονιά δεν είναι σαν την προηγούμενη και πάντα προσαρμοζόμαστε είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες αλλαγές.
Εσείς και η οικογένεια σας θα επιλέξετε για αυτή τη χρονιά τι τελετουργικά Χριστουγέννων μπορείτε και θέλετε να κρατήσετε.


Αναγνώριση συναισθημάτων.

Η στεναχώρια, η λύπη, η απογοήτευση, o φόβος είναι όλα φυσιολογικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε αυτή την περίοδο. Όταν οι συνθήκες μας στερούν τους αγαπημένους μας και αλλάζουν τα σχέδιά μας είναι λογικό να βιώνουμε τέτοιου είδους συναισθήματα. Επειδή είναι Χριστούγεννα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε χαρούμενοι αναγκαστικά. Είναι καλό να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα που βιώνετε. Θα βοηθούσε να τα συζητήσετε με τους σημαντικούς άλλους, να μοιραστείτε την εμπειρία σας ή να τα αποτυπώσετε σε ένα τετράδιο.


Αναζήτηση κοινωνικών επαφών.

Είναι πολύ όμορφο να μένουμε σε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους. Τηλεφωνικά ή χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα ‘Η αίσθηση συντροφικότητας, αλληλοϋποστήριξης και κοινής πορείας στο θέμα της επιδημίας μειώνει την αποξένωση του ατόμου που είναι περιορισμένο (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020).


Προϋπολογισμός χρημάτων.
Οι συνθήκες είναι δύσκολες και για κάποιες οικογένειες το εισόδημα έχει περιοριστεί. Πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά υπολογίστε τι χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε. Η αγάπη και η φροντίδα που δίνετε αυτή τη περίοδο στην οικογένειά σας είναι το πιο πολύτιμο δώρο. Αν ο προϋπολογισμός σας δεν το επιτρέπει στοχεύστε σε κάτι συμβολικό ή σε κάτι χειροποίητο.


Αυτοφροντίδα
Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας στο σπίτι είναι αυξημένες και ο χρόνος που φροντίζουμε τον εαυτό μας έχει μειωθεί. Εάν ο χρόνος μας περιορίζει, έστω και μερικά λεπτά σε μια χαλαρωτική δραστηριότητα θα μας βοηθήσουν να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις απαιτήσεις της ημέρας.
• ‘Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα του στρες και δημιουργεί ένα συναίσθημα ευεξίας στο άτομο (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020). Ένας χαλαρωτικός περίπατος ή απλές ασκήσεις στο σπίτι θα βοηθήσουν τη σωματική σας υγεία.
• ‘Η διατροφή θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική μας υγεία’. Εάν είναι δύσκολο να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής την περίοδο αυτή, φροντίστε να το εμπλουτίσετε με φρούτα και λαχανικά.
• ‘Ένας σταθερός ύπνος, συμβάλλει σημαντικά στην καλή ψυχική και σωματική λειτουργία’.
• ‘Ακόμη, έχει βρεθεί ότι ήπιες ασκήσεις αυτοεπίγνωσης λίγα λεπτά την ημέρα όπως είναι οι ασκήσεις αναπνοών, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του στρες’. (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020)


Περιορισμός της πολύωρης έκθεσης σε ειδήσεις
Tέλος, είναι ωφέλιμο τις μέρες που διανύουμε να περιορίσουμε την πολύωρη έκθεση μας σε ειδήσεις. Αν συνηθίζετε να αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή, διαλέξτε εσείς ποιες ώρες θα είναι ανοιχτή και ποιο πρόγραμμα ενημέρωσης θα παρακολουθήσετε. Αν ενημερώνεστε μέσω του διαδικτύου φροντίστε οι πηγές πληροφόρησης σας να είναι αξιόπιστες. Συγκεκριμένα, προτείνεται να περιορίζεται η ενημέρωση ’σε μία ή δύο αξιόπιστες πηγές και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα να απέχει το άτομο από το να ενημερώνεται για τις εξελίξεις της επιδημίας’ (Μαυρομαρά, Γεωργούλης & Γονιδάκης, 2020).


Καλές γιορτές με υγεία
Ειρήνη Βελιδάκη,
Αναπληρώτρια Σχολική Ψυχολόγος



Πηγή: Μαυρομαρά, Λ., Γεωργούλης, Α., & Γονιδάκης, Φ. (2020). Σύντομος οδηγός για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση λόγω του κορονοϊού (COVID-19). Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΞ...ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ-ΤΜΗΜΑ 2

     Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το αφιερώσαμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μιλήσαμε για τα έθιμα του τόπου...